CPM = Continous Passive Motion !!!!

CPM voor handrevalidatie

CPM -toestellen zie je niet zo vaak in privé-praktijken. Toch is het een heel nuttig oefentoestel.
Regelmatig zie ik in mijn praktijk mensen met handletsels die lange tijd geïmmobiliseerd werden. Veelal  hebben zij stijve vingers en een stijve pols. Ik probeer in het begin van mijn behandelingen de nadruk te leggen op de beweeglijkheid in de vingers, opdat de patiënt al een zekere functie zou hebben in het dagelijks leven. Daarom vind ik het nuttig om de patiënt van bij de start van de behandelingenreeks zijn pols te mobiliseren met het CPM -toestel. Zo kan ik tijdens de manuele behandeling vooral aandacht besteden aan de soepelheid van de vingers.

Een CPM-toestel (continuous passive motion = continue passieve beweging) is een apparaat dat langzaam en zachtjes je gewricht beweegt. Het kan je polsgewricht buigen, strekken en draaien. Ik kan in samenspraak met de patiënt, de bewegingslimiet vastleggen en gedurende de CPM-behandeling kan de patiënt zelf die grens proberen te verleggen.

Ik gebruik mijn CPM-toestel voor de hand, postoperatief na handchirurgie,  na een manipulatie onder narcose omwille van een stijf polsgewricht, na een fractuur van de pols of de vingers, bij patiënten met een CRPS (complex regionaal pijn syndroom = Südeck) aan de hand, …

Mijn patiënt gaat ingeval het geïndiceerd is, eerst een half uur gemobiliseerd worden door het CPM-toestel en daarna krijgt hij ook nog zijn kiné-behandeling van een uur. Op die manier zal het bewegingsbereik (ROM) van de pols en/of de vingers toenemen. Het voorkomen van stijfheid in het  vroege stadium minimaliseert de kans op progressie op fibrose van de gewrichten en het ontstaan ​​van contractuur.

Door die passieve beweging zal ook de bloedcirculatie verhoogd worden en de zwelling in de hand afnemen.

 

Kortom een CPM-toestel is ideaal als aanvulling op uw manuele behandeling van de hand, maar zal nooit een kinesist kunnen vervangen.

Hebt u zelf een handtrauma voorgehad en hebt u nood aan handrevalidatie, aarzel dan niet om me te contacteren.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *