Littekenbehandeling

Na het ontslag uit het hospitaal komt het genezingsproces van brandwonden en littekens pas echt op gang. Kinesitherapie speelt een centrale rol in de nazorg. Karen doet bij Hands@Work de nazorg. Zij volgde hiervoor een workshop aan de Scar Academy. Behalve de traditionele kinesitherapie past zij de nieuwste technieken toe.

HIERVOOR MOET U LANGSGAAN IN DE TIVOLILAAN 94 in MECHELEN

Hieronder vindt u een overzicht van het aanbod :

Mobilisatie

Indien een litteken over een gewricht loopt, kunnen er door de spanningen op het litteken bewegingsbeperkingen ontstaan, die in ernstige gevallen zelfs echte misvormingen teweeg brengen. Daarom is het noodzakelijk dat de kinesitherapeut vanaf de dag na de operatie de beweeglijkheid onderhoudt door middel van posturale rekkingen. Dit moet volgehouden worden zolang het litteken blijft veranderen.

Kineplastie

Het uitzicht van het litteken wordt bepaald door de dikte (hypertrofie) en de spanningen op het litteken (retractie – attractie). Beide componenten kunnen fel verbeterd worden door manuele defibrosering of kineplastie; een recente techniek die door amper een dertigtal kinesitherapeuten in België gekend is. Deze technieken, met de hand uitgevoerd, worden toegepast vanaf 3 weken na operatie tot aan de volledige genezing van het litteken.

Vacuo-therapie

Littekens die ouder zijn dan 6 maanden kunnen soms nog zeer dik zijn of fel rood kleuren. Bij zulke littekens volstaat de manuele behandeling niet meer. Dan kunnen wij mechanische defibrosering toepassen. Hiervoor gebruiken wij het LPG-toestel, hierbij wordt de huid met negatieve druk aangezogen en alzo sterk gemobiliseerd.