Misschien heb je het zelf voor of heb je familie of vrienden met het probleem “mijn vinger staat krom”. De 2 meest frequente oorzaken zijn ofwel een springvinger, ofwel de ziekte van Dupuytren. Om wat misverstanden uit de wereld te helpen, zullen we deze beide eens toelichten.

 

  • Ziekte van Dupuytren

Het is een aandoening waarbij knobbels en/of koorden ontstaan in de handplam en de vingers. Deze knobbels en koorden zijn pijnloos maar kunnen na verloop ervoor zorgen dat je “vinger(s) krom staat”.

De ziekte is erfelijk en wordt dikwijls de Keltenklauw genoemd, omdat vooral inwoners van landen waar de Vikingers zijn gepasseerd, zijn aangetast. Het komt  zelden voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Chirurgie is de meest succesvolle behandeling. In sommige mildere gevallen kan naaldaponeurectomie kleine contracturen tijdelijk verbeteren. Hier heb je wel altijd het risico op zenuw- en/of vaatletsels en gebeurt best door een handchirurg.

Tot eind 2019 was er een product (Xiapex) op de markt, waarmee de koorden ook konden worden weggewerkt. Om economische redenen wordt het product niet langer meer geproduceerd in de USA. De kans op recidief was ook dikwijls groter na de infiltratie met Xiapex.

Chirurgie lost de ziekte niet op, maar zal voor een betere beweeglijkheid zorgen.

Normaliter volgt onmiddellijk postop of soms na enkele dagen aangepaste kinesitherapie bij een handtherapeut. De kinesitherapeut zal de vingers in al hun gewrichtjes bewegen. Als alle wondjes dicht zijn zal hij ook het litteken, dat de beweging kan belemmeren, behandelen met oa. Vacuümtherapie (LPG). Naast kiné,  kan ook het gebruik van een strekspalk, het resultaat verbeteren

 

  • Springvinger

Een “”springvinger”, “klikvinger” of de meer wetenschappelijke naam “triggerfinger”, is een vinger, die klikt bij het buigen aan de binnenkant van de hand, thv de overgang handpalm-vinger.

Bij die klik gebeurt het dat de vinger “krom blijft staan” en dat je die moet recht trekken uit zijn gebogen stand met je andere hand. Soms kan je de vinger niet meer  volledig  buigen. Dit wordt veroorzaakt door een verdikking op je buigpees of de buigpeesschede, die blijft hangen achter één van de katrolletjes, die je pees op zijn   plaats houdt.

Het klikken en ook rechttrekken van de vinger kan heel pijnlijk zijn.

Meestal zal men eerst proberen het probleem op te lossen met een cortisone-infiltratie thv de verdikking. Dit helpt bij de lichtere springvingers.

Wanneer dit onvoldoende helpt, wordt overgegaan naar een kleine chirurgische ingreep, waarbij ze het katrolletje doorsnijden, waardoor de pees opnieuw vrij kan bewegen.

De patiënt komt 2 dagen na de ingreep voor een aantal sessies kiné bij de handtherapeut. Op die manier is de patiënt zeer snel na de behandeling zijn hand opnieuw goed aan het gebruiken en ondervindt hij achteraf geen functionele belemmering.

 

Voor de behandeling van deze aandoeningen is een goede samenwerking van chirurg, handtherapeut en bandagist van groot belang. Mocht je zelf nog vragen hebben over de revalidatie van  “kromme vingers” mag je ons steeds een mailtje sturen.

Recommended Posts