Wat is een correcte uitvoering van de bekkenkanteling?

Neem plaats in handen en knieënstand. Handen zijn onder schouderhoogte en knieën onder heuphoogte. De knieën staan licht uit elkaar op heupbreedte. Vanuit die uitgangshouding ga je gecontroleerd een holle rug maken waarbij je het bekken naar voor kantelt, gevolgd door een bolle rug waarbij je het bekken weer naar achter kantelt. Zo wissel je vloeiend af tussen een holle en bolle rug. Let er wel op dat de beweging vanuit het bekken komt en je niet beweegt met je bovenrug, die blijft mooi stabiel tijdens de uitvoering. Bekijk de video voor verdere instructies.

 

Variaties!

Je kan deze bekkenkanteling ook vanuit verschillende andere houdingen gaan uitvoeren:

buiklig, ruglig, zit, zit op een oefenbal of stand. Deze laatste houdingen zijn meer functioneel wat het voordeel biedt om ze ook tijdens dagdagelijkse activiteiten uit te voeren (vb. in zit aan de bureau, tijdens het koken etc. )

 

Waarom is deze oefening van essentieel belang?

Het op een correcte manier kunnen kantelen van je bekken is een effectieve methode om een correcte neutrale fysiologische houding van je onderrug te vinden.

 

Door regelmatig afwisselend je rug hol en bol te maken, beweeg je als het ware je lage rug en bekken ten opzichte van andere segmenten (knieën en bovenrug). Zo verbeter je enerzijds je houdings- en bewegingscontrole en leer je anderzijds om gedissocieerd te bewegen in je lage rug en bekken.

Vanuit die afwisselende beweging tussen een holle en bolle rug, ga je op zoek naar de neutrale fysiologische houding. Dit is in feite de houding tussen hol en bol in.

Deze correcte neutrale houding van de onderrug is een essentiële basis om van daaruit je lage rug te gaan versterken (via oefentherapie – core training) en om eventuele rugpijn zelf aan te pakken en te verminderen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *