Kinesitherapeuten praktijk in Mechelen

lymfedrainageOns lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Dit bevindt zich rondom cellen, bloedbanen, lymfebanen,…

Dit water (lichaamsvocht) zorgt voor de uitwisseling en het vervoer van zuurstof, andere stoffen. Dit noemen we onze waterhuishouding. Wanneer die waterhuishouding in ons lichaam optimaal functioneert, zal ons lichaam in evenwicht zijn.

Het lymfestelsel en de bloedsomloop spelen hierbij een belangrijke rol.

Via de vodder methode zullen bloedvaten en lymfevaten gestimuleerd worden om een teveel aan vocht beter af te voeren. Dit teveel aan vocht is dikwijls zichtbaar (oedeem) maar kan ook niet zichtbaar zijn.

Het doel van de manuele drainage is dus de vochtdoorstroming stimuleren en zo vermijden dat het vocht zich ophoopt. Onze wordt immuniteit wordt er beter van.  We verminderen onze stress en zorgen voor een een hormonaal evenwicht.

 

Behandeling bestaat uit:

  • manuele lymfedrainage vodder:

Dit is een zachte massagevorm, toepasbaar op het hele lichaam. Er wordt ritmisch een zachte, spiraalvormige rek uitgevoerd op lymfebanen en lymfeknopen. Deze techniek wordt gebruikt bij zichtbare oedemen (vb. Dikke arm na operatie voor borstkanker, dik been na liesoperatie, dikke kaken na kaakchirurgie) maar kan ook zeker zijn nut hebben bij andere niet zichtbare klachten (vb. Hoofdpijn, migraine, relaxatietherapie).lymfe drainage

Ook kan deze techniek gebruikt worden als preventieve behandeling voor operaties. Dit met als doel de revalidatie achteraf vlotter te laten verlopen.

  • Indien nodig lymftaping:

De lymfetape zal voornamelijk gebruikt worden om een hard oedeem terug zacht te maken. Als er bepaalde delen van het lichaam niet gezwachteld kunnen worden, kan dit deel behandeld worden via taping.

  • Indien nodig oefentherapie en mobilisaties:

Wanneer de schouderfunctie verminderd is, wat vaak voorkomt bij borstkankerpatiënten, moet hier extra aan gewerkt worden via oefeningen en mobilisatie van de schouder.

  • Indien nodig zwachtelen:

Een zwachtel zal gebruikt worden bij veneus oedeem om dit te reduceren. Bij lymfoedeem kunnen we op deze manier de manuele lymfedrainage Vodder ondersteunen.

Heb je nog vragen over manuele lymfedrainage ad modum Vodder. Bel ons en vraag naar Thaïs, onze ervaringsdeskundige met een opleiding van Vodder;