Kinesitherapeuten praktijk in Mechelen

Dry needling of myofasciale therapie

 

Dry needling behandelt triggerpunten.

Dry needling of myo fasciale therapie  is een wetenschappelijk onderbouwde kinesitherapeutische behandeling van pijnen. Deze pijnen vinden hun oorsprong  in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen zich triggerpunten, die de pijn veroorzaakt.

Wat zijn triggerpunten ?

Triggerpunten zijn kleine spierknoopjes, die ontstaan na een trauma of een overbelasting van een spier. Ze kunnen lang verborgen aanwezig zijn in het lichaam, om dan op een bepaald moment actief te worden. Het kan dus perfect dat er bijvoorbeeld nog triggerpunten aanwezig zijn in je nek, na een whiplash van 5jaar geleden. Wanneer de triggerpunten niet actief zijn, zullen ze geen pijn veroorzaken. Wanneer ze echter wel actief zijn, veroorzaken ze een pijnzone, die niet pedry needlingr se rond het triggerpunt is, maar het kan perfect een zone op een hele andere plaats in het lichaam zijn. Bijvoorbeeld: een actief triggerpunt in de bil, kan een uitstralende pijn naar de kuit veroorzaken. Dit kan dan verklaren waarom lokale behandeling ter hoogte van de kuit niet zou helpen.

Hoe gaat het in zijn werking?

Dry needling is een volkomen veilige en onschadelijke behandelingsvorm. Via een spierdiagnose zullen de triggerpunten opgezocht worden en behandeld. Bij ieder triggerpunt dat men aanprikt, gebruikt de therapeut een nieuw fijn steriel naaldje. De therapeut brengt de naald in de huid tot aan het triggerpunt, dit is nauwelijks te voelen. Wanneer de naald het triggerpunt bereikt, zal de therapeut de naald snel op en neer bewegen, met de bedoeling zo veel mogelijk spiervezels ldry needling achillespeesos te prikken. Hierbij treedt een “local twitch” op, een kortdurige samentrekking van de spier. De patiënt kan een uitstralende pijn ondervinden die door het triggerpunt wordt veroorzaakt. Het is dus geen pijnloze behandeling maar meestal goed te verdragen, aangezien de samentrekkingen maar heel kortstondig zijn.

Niet enkel sporters komen in aanmerking voor deze behandelingsvorm, maar gelijk wie het ontstaan van triggerpunten heeft uitgelokt.

Dry needling : enkele voorbeelden.

  • Patiënten met hoofdpijn die al veelvuldige behandelingsvormen hebben uitgeprobeerd, maar nog niet van hun hoofdpijn vanaf zijn. Is er al eens gekeken naar de aanwezigheid van triggerpunten in de diepe nekspieren?
  • Patiënten met tennisellebogen die niet reageren op lokale behandelingen en infiltraties. Misschien ligt de oorzaak bij een triggerpunt thv de schouderspieren?
  • Een hernia patiënt die na zijn revalidatie nog steeds last blijft hebben. Door veranderingen van statiek, zullen de spieren op een andere manier moeten functioneren en zullen er zich triggerpunten ontwikkelen thv de rug en bil.

Belangrijk is dat de patiënt zelf verantwoordelijk is voor de nabehandeling (de dag zelf, tot 2 dagen erna). De dag na het needlen kunnen de spieren stijf aanvoelen.dry needling : daarna stretchen

  • Warmte leggen op de aangeprikte spieren (min 15’)
  • Stretchen van de aangeprikte spieren
  • Voldoende water drinken (maximaal 2 slechte dranken per dag: koffie, alcohol, frisdrank)

Wanneer men deze maatregelingen niet in acht neemt, is er kans dat triggerpunten kunnen terugkeren.

Hebt u last van pijnlijke spieren, onverklaarbare uitstralende pijnen, overbelastingsproblemen, blijvende hoofdpijnen, of problemen thv het kaakgewricht? Dan kan u bij ons terecht voor een uitvoerig onderzoek en behandeling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.