Lage rugpijn voorkomen.

Lage rugpijn voorkomen is beter dan lage rugpijn genezen. (LRP) is een vaak voorkomend probleem bij veel verschillende mensen. Het is een term die gebruikt wordt voor het omschrijven van pijn laag in de rug (de lumbale wervelkolom) en/of pijn tussen de laatste wervel en het heiligbeen (sacro-ilacale overgang).

Hoe ontstaat lage rugpijn?

Deze lokale pijn, stijfheid, bewegingsbeperking kan gepaard gaan met uitstraling naar de bil of het been. lage rugpijn

In de beschrijving van de klachten wordt een onderscheid gemaakt tussen acute LRP (“het verschot”, lumbago) en chronische LRP.
  In België ontwikkelen 8 op de 10 mensen vroeg of laat een vorm van LRP. De meeste van deze klachten hebben een aspecifieke oorzaak. Dat wil zeggen dat de anatomie van de wervels in orde is maar dat het probleem een functionele oorzaak heeft. In de meeste gevallen is dit een foute houding, verkeerd bewegen of een slecht gebruik van de rug waardoor de wervels, spieren, ligamenten niet meer bewegen zoals het hoort. Dit kan ook het gevolg zijn van problemen elders in het lichaam (stand van de gewrichten ter hoogte van de onderste ledematen, een bewegingsbeperking of pijn ter hoogte van de nek,…). Specifieke LRP is de minderheid en hieronder vallen een discus hernia, aangeboren afwijkingen in de vorm en structuur van de wervelkolom, reumatische aandoeningen,…

Behandeling van lage rugpijn.

Wanneer u last krijgt van LRP is het belangrijk dat een juiste oorzaak bepaald wordt om een doeltreffende behandeling te starten. Het diagnostisch proces is vooral van belang bij ernstige rugpijn waarbij uitstraling naar de benen voorkomt mogelijk in combinatie met uitvalsverschijnselen (geen of afgenomen kracht in een been, uitval van het gevoel, de onmogelijkheid om de urine op te houden of net omgekeerd om te kunnen plassen). Dit is een indicatie waarmee u onmiddellijk een arts dient te consulteren. In de meeste gevallen is LRP te behandelen met kinesitherapie en/of manuele therapie. Dit vaak in combinatie met een door de arts voorgeschreven pijnstiller of ontstekingsremmer om de vicieuze cirkel van de ontsteking te doorbreken en de pijn te verzachten waardoor u comfortabeler kunt bewegen.

rugDe kinesist of manueel therapeut zal uw rug op bepaalde manieren bewegen om de geblokkeerde structuren los te maken, spieren te stretchen om zo de bewegingsketen te normaliseren. Dit wordt meestal aangevuld met oefentherapie die u aangeleerd wordt maar waarvan het belangrijk is deze zelf ook vol te houden om de spieren rond uw rug en buik te versterken en op die manier steun te bieden aan de wervelkolom. Deze oefeningen hebben ook een zeer belangrijke preventieve waarde!

 

Preventie van lage rugpijn!

Bij LRP is voorkomen beter dan genezen. Daarom hieronder enkele tips die de kans op een episode van rugpijn aanzienlijk verkleinen:

houding

  • Zorg ervoor dat u altijd een correcte houding aanneemt. Dit voornamelijk tijdens het tillen van zware lasten (been- en buikspieren gebruiken en nooit tegelijk bukken en de rug draaien) en langdurig zitten in dezelfde houding bv. bij bureauwerk.
  • Bij zittend werk neemt u best elk uur de tijd om even recht te staan en af en toe een stukje te wandelen. Een goed ondersteunende bureaustoel die voorkomt dat u doorgezakt gaat zitten is een must en zorg ervoor dat uw werkblad op de goede hoogte staat en dat u recht voor u kan werken zodat u niet met een gedraaide rug hoeft te zitten.
  • Zorg voor een goed ondersteunende matras. U brengt veel tijd door in uw bed dus zorg ervoor dat tijdens deze rust uw rug goed ondersteund is dat ook deze voldoende rust krijgt om te herstellen van de dagelijkse taken.
  • In het algemeen voldoende bewegen is erg belangrijk.
  • Zorg ervoor dat u niet aan overgewicht lijdt. Dit verhoogt namelijk de druk op uw rug.

 

Krijgt u toch rugpijn? Doe er snel iets aan en vooral… Ga niet stil in je bed liggen. Blijf bewegen, ook als je pijn hebt!

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *